Face ID is de naam voor de gezichtsherkenning, die Apple met de komst van de iPhone X introduceerde. Met Face ID kun je je iPhone en iPad Pro ontgrendelen, zodat je geen toegangscode meer hoeft in te voeren. Het vervangt de al langer bestaande Touch ID vingerafdrukscanner. In dit artikel lees je de complete Face ID uitleg, wat je ermee kunt doen, met welke apps het werkt en hoe veilig het is.
Face ID uitleg: gezichtsherkenning voor iPhone en iPad
Face ID is Apple’s beveiligingstechnologie die verwerkt zit in de iPhone X en nieuwer en de iPad Pro 2018 en nieuwer. Bij deze gezichtsherkenning wordt je gezicht gescand met een onzichtbare lichtbundel. De gezichtsherkenning maakt gebruik van de TrueDepth-camera, bovenaan het scherm. Hiermee worden miljoenen puntjes van je gezicht gescand en al deze data wordt vervolgens verwekt door de Neural Engine om te bepalen of jij het bent.
De technologie voor Face ID zit op de iPhone verwerkt in de notch, een inkeping bovenin het scherm. In nieuwere modellen vind je dit in het Dynamic Island. Hierin vind je in totaal acht onderdelen:
- Infrarood camera
- Infrarood belichter
- Nabijheidssensor
- Omgevingslichtsensor
- Speaker
- Microfoon
- Frontcamera camera (7 tot 12 megapixel, afhankelijk van iPhone generatie)
- Rasterprojector
De rasterprojector scant je gezicht, terwijl de andere sensoren gebruikt worden om de diepte te herkennen. Al deze sensoren geven data door aan de processor, die ervoor zorgt dat je iPhone onmiddellijk wordt ontgrendeld. De sensoren hebben een brede kijkhoek, waardoor je de iPhone niet per se recht voor je gezicht hoeft te houden.
Welke toestellen ondersteunen Face ID?
Face ID zit sinds de iPhone X uit 2017 standaard op vrijwel elke nieuwe iPhone. Er zijn sindsdien nog maar een paar toestellen met Touch ID verschenen, namelijk in de iPhone SE-serie. Je vindt de Face ID gezichtsherkenning sinds 2018 ook in de iPad Pro. Andere iPad-modellen zoals de iPad Air en de instap-iPad, werken nog wel met Touch ID.
Dit zijn iPhones met Face ID:
- iPhone 11-serie en nieuwer
- iPhone XS (Max)
- iPhone XR
- iPhone X
Er zijn ook iPads met Face ID:
- iPad Pro 2018 en nieuwer
Heb je een toestel van vóór 2013 dan zit er alleen een gewone thuisknop op zonder vingerscanner. Je zult dan altijd de toegangscode moeten gebruiken om te ontgrendelen.
Dit kun je allemaal doen met Face ID:
- Face ID met mondkapje gebruiken
- Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat
- Tweede gezicht instellen voor Face ID op de iPhone en iPad
- 20 bedieningstips voor je Face ID iPhone die je in de vingers moet hebben!
- Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
- Face ID gebruiken met en zonder aandacht: zo werkt het
- Face ID werkt met de meeste zonnebrillen, maar wat als het niet werkt?
- Face ID werkt niet goed? Zo los je het op
- Zo gebruik je Face ID voor het inloggen bij apps en websites
Is gezichtsherkenning wel veilig met Face ID?
Zoals bij elke biometrische meting, is er altijd een kans aanwezig dat er iemand anders ter wereld jouw iPhone kan ontgrendelen. De kans dat dit bij Face ID het geval is, is echter aanzienlijk kleiner dan bij Touch ID. In het geval van Touch ID is die kans 1:50.000, terwijl die kans bij de Face ID veel lager ligt namelijk één op een miljoen. Dit scheelt dus een factor 20. Gezichtsherkenning is dus theoretisch veiliger dan een vingerafdrukscanner, al zijn er al wel gevallen geweest van mensen die met tweelingen of maskers het systeem konden foppen.
Alle gegevens van je gescande gezicht worden opgeslagen in de Secure Enclave, een apart deel in de chip van de iPhone. Apple kan niet bij deze gegevens, omdat alles lokaal en met encryptie opgeslagen is. Ditzelfde was ook het geval met Touch ID. Het is dus niet zo dat andere bedrijven jouw gezichtskenmerken in handen krijgen. Het gebruik van Face ID met mondkapje is wel iets minder veilig, omdat een kleiner deel van je gezicht gescand kan worden. Je moet voor jezelf afwegen of dit het risico waard is.
Werkt Face ID ook met foto’s? En in het donker?
Doordat Face ID ook diepte herkent, kun je de beveiliging niet foppen met foto’s. De sensoren zien of het om een echte persoon gaat of dat er slechts een platte afbeelding wordt getoond. Alleen als jij zelf in beeld staat, wordt het toestel ontgrendeld.
Bovendien zorgen de infrarood-sensoren ervoor dat Face ID ook in het donker werkt. De infrarood camera en de infrarood belichter werken nauw met elkaar samen, waardoor je dus niet het licht aan hoeft te doen om gezichtsherkenning te kunnen gebruiken. Het werkt dus ook in de slaapkamer.
Wat je moet doen als Face ID niet goed werkt, lees je in onderstaand artikel:
Moet ik iets speciaals doen om Face ID te laten slagen, zoals knipperen?
Wat ook belangrijk is, is dat je de gezichtsherkenning zo kunt instellen waardoor het vereist is dat je aandacht moet hebben voor het scherm. Hierdoor werkt gezichtsherkenning alleen als je echt naar het scherm kijkt, omdat je je ogen open moet hebben. Als iemand in jouw iPhone probeert te komen en jouw iPhone voor jou gezicht houdt om deze te ontgrendelen, kun je dus wegkijken of je ogen dicht houden om dit te voorkomen.
Werkt Face ID ook met een bril? Een hoedje? Hoe zit het met een baard?
Zodra je je gezicht scant voor Face ID, worden er meer dan 30.000 punten van je gezicht vastgelegd. Bovendien heeft Apple de gezichtsherkenning getest in allerlei omstandigheden, waardoor het ook werkt als je een bril op hebt, een muts draagt, een sjaal om hebt of besluit je baard te laten staan. De gezichtsherkenning werkt trouwens ook bij de meeste zonnebrillen. Mocht je besluiten om voor een radicaal andere look of uitstraling te gaan, dan kun je de gezichtsherkenning natuurlijk altijd opnieuw instellen.
Wat te doen bij diefstal?
Voor dit horrorscenario heeft Apple de aandachtsfunctie bedacht. Je moet naar je iPhone staren om hem te kunnen ontgrendelen. Als iemand anders jouw toestel afgepakt heeft en hem probeert te ontgrendelen door hem voor je gezicht te houden, kun je dus het beste je ogen sluiten. De aandachtsfunctie staat standaard ingeschakeld.
Kan ik Face ID ook snel uitschakelen?
Een andere maatregel die Apple genomen heeft om je te beschermen, is door Face ID snel uit te schakelen. Mocht iemand onder bedreiging je iPhone willen afpakken, dan kun je gezichtsherkenning tijdelijk uitschakelen door de knoppen aan weerszijden van het toestel even in te drukken. Mocht je met de politie of andere autoriteiten te maken krijgen, dan kun je dus ook snel de gezichtsherkenning uitschakelen door op de knoppen te drukken. Ook kun je het ongewenst ontgrendelen voorkomen door niet recht in de camera te kijken. Behalve voor de gezichtsherkenning werkt dit ook met Touch ID.
Als je gedwongen word om Face ID te gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar had je geen kans om het snel uit te schakelen, dan kun je dus ook eenvoudig je ogen dicht houden. Hierdoor wordt je gezicht niet succesvol gescand, waardoor na twee pogingen de gezichtsherkenning automatisch uitgeschakeld wordt.
Werkt Face ID met meerdere personen?
Face ID werkt in principe met één gezicht, maar je kunt ook een tweede uiterlijk instellen. Dit is bedoeld voor mensen die zich bijvoorbeeld regelmatig verkleden of vermommen, zoals acteurs die in hun rol een heel ander uiterlijk hebben. Je kunt dit echter ook gebruiken om een tweede gezicht van een heel andere persoon in te stellen, bijvoorbeeld van je partner.
Wanneer werkt Face ID niet?
Apple heeft duidelijk gemaakt wanneer Face ID niet werkt. In dat geval moet je terugvallen op de pincode om toegang te krijgen tot je toestel. Het gaat om deze situaties:
- De iPhone is voor het eerst ingeschakeld of opnieuw opgestart.
- De iPhone is meer dan 48 uur niet ontgrendeld.
- Je hebt de gezichtsherkenning vier uur niet gebruikt of de toegangscode 6,5 dag of langer niet gebruikt.
- Je hebt het toestel op afstand vergrendeld.
- Face ID is er na 5 pogingen niet in geslaagd om je gezicht te herkennen.
- Je hebt de SOS-functie geactiveerd.
- Je batterij is minder dan 10% opgeladen.
Werkt Face ID ook horizontaal?
Sinds iOS 16 kun je Face ID ook in landschapsweergave gebruiken op nieuwere iPhone-modellen. Op de iPad was dit al langer mogelijk. Je kunt Face ID horizontaal gebruiken op de iPhone 13-serie en nieuwer. Dat komt vooral van pas als je een game aan het spelen bent of een video aan het kijken bent en je iPhone wordt (per ongeluk) vergrendeld. Op oudere modellen werkt Face ID alleen als je de iPhone staand voor je gezicht houdt.
Op de iPad Pro 2018 en nieuwer werkt Face ID in elke oriëntatie. Het maakt dus niet uit hoe je de iPad vasthoudt. De gezichtsherkenning werkt dan zowel horizontaal als verticaal, maar zorg er wel voor dat je de camera niet bedekt. De iPad Pro geeft vanzelf aan als hij je gezicht niet kan zien omdat je bijvoorbeeld met je hand voor de camera zit.
Bij de iPad Pro zit de TrueDepth-camera verwerkt in de zwarte balk rondom het scherm, waardoor er geen zichtbare inkeping aanwezig is. Op de iPad Pro 2024 en nieuwer zitten de sensoren op de lange zijkant.
Werkt Face ID ook met apps, zoals van mijn bank?
Face ID is niet alleen bedoeld voor het ontgrendelen van je iPhone, maar het werkt ook met apps. In principe werken alle apps die met Touch ID werken, meteen ook met de gezichtsherkenning. Dat betekent dus dat jouw bankenapp of wachtwoordenapp die op een iPhone met de vingerafdrukscanner werkt, op een iPhone met gezichtsherkenning werkt. Je hoeft dus niet ineens weer over te schakelen naar bijvoorbeeld de mobiele toegangscode. Soms zijn er uitzonderingen, al zijn verreweg de meeste apps bijgewerkt voor ondersteuning van de gezichtsherkenning.
Face ID en Apple Pay
Behalve Face ID voor apps, gebruik je de gezichtsherkenning ook voor Apple Pay. Je moet daarvoor eerst twee keer op de zijknop drukken, naar je iPhone kijken en vervolgens bij de betaalterminal houden.