opleiding
Deze negendaagse opleiding combineert interactieve colleges van prominente transitiewetenschappers en praktijk-experts met action-based leren aan de hand van jouw persoonlijke casus onder begeleiding van een DRIFT-expert.
Inschrijving voor deze editie zal 3 oktober 2024 om 10:00 opengaan via deze website.
stel je vragen aan
de coördinator
Sanne van den Boom Coördinator Transition Academy meer informatie
nodig?
download de brochure Over de opleiding
Meerdere grote maatschappelijke systemen maken een historische kanteling door: het oude voldoet niet meer. Het moet anders, duurzamer. Denk hierbij aan onstuimige ontwikkelingen in geldsystemen, energie, gezondheidszorg en ruimtelijke ordening. In de concrete dagelijkse praktijk van ondernemers, organisaties en overheden is het noodzakelijk te reageren en anticiperen op die grote complexe veranderingen. Centraal in deze opleiding staat de vraag hoe jij kan bijdragen aan structurele transformatieprocessen richting een duurzame toekomst.
In deze opleiding ga je:
- kennisbasis ontwikkelen – je maakt je transitie-denken en transitiemanagement eigen, door te denken en te doen. Ook krijg je toegang tot een uitgebreide selectie aan transitieliteratuur.
- transitiedynamiek analyseren – je leert de transitie in jouw sector of domein in kaart brengen met aandacht voor o.a. oorzaken, actoren, complexiteit, padafhankelijkheid en patronen van opbouw en afbouw.
- transitievisie creëren – je gaat aan de slag met het maken van een nieuw toekomstverhaal. Ook raak je bekend met vervolgstappen: het doen van transitie-experimenten en het ontwikkelen van een reflexieve houding die je helpt om te gaan met kansen en onzekerheden en daarop bij te sturen.
- urgentie voelen – bijna al onze deelnemers zeggen het: de opleiding is een betekenisvolle ervaring die een blijvende indruk achterlaat. Na afloop voel je nog meer noodzaak en drive om fundamentele verandering aan te jagen.
- reflecteren op je eigen rol – je denkt na over jouw positie in een maatschappelijk systeem en hoe je die wilt inzetten om bij te dragen aan de gewenste transities.
- het samen doen – je wordt onderdeel van een groep veranderaars. Je helpt elkaar, leert van elkaars casussen en verbindt op een manier die voor velen langer duurt dan de opleiding zelf. Ook krijg je toegang tot ons alumninetwerk, het Transitiegilde.
Een erg fijne theoretische basis om de grote transities te kunnen leiden, met een supernetwerk als klas. Gedurende de opleiding ontstond een toepasbare vertaling naar de praktijk.
Sicco Maathuis, Agile-coach (Tweede Kamer der Staten-Generaal)
Opzet en inhoud
Met de opleiding Transitiemanagement leer je richting te geven aan het verduurzamen van maatschappelijke systemen, sectoren en gebieden. Je past opgedane inzichten en methodes toe op een eigen casus, context en organisatie. Je wordt hierbij begeleid door een persoonlijke reflector vanuit DRIFT. Leren van en met je medecursisten is een integraal en waardevol onderdeel van het hele leertraject.
Data & tijdsinvestering
maart 2025 maart 2025 april 2025 april 2025 mei 2025 mei 2025 juni 2025 juni 2025 20256
20
3
17
8
22
5
19
De opleidingsdagen duren van 09:00 uur – 17:00 uur. De slotdag zal eindigen rond 17:30 uur.
Deze editie zal in twee steden tegelijk plaatsvinden in twee aparte groepen, Utrecht (deze pagina, op donderdagen) en Rotterdam (op dinsdagen, zie de Rotterdam-pagina).
De studielast voor deze opleiding is sterk persoonsgebonden. Houd rekening met een tijdsinvestering van één volledige extra dag per opleidingsdag. Dit omvat de tijd die nodig is voor het voorbereiden van het college, het lezen van de literatuur en het werken aan de persoonlijke transitiecasus en eindpresentatie.
Programma
De colleges worden gegeven door docenten als Marjan Minnesma (Urgenda), John Grin (UvA), Jord Neuteboom (Viatore), Derk Loorbach, PJ Beers en Aniek Hebinck (DRIFT) en vele anderen. Vanaf 2025 doceert Jan Rotmans wegens omstandigheden niet in deze opleiding.
We leggen momenteel de laatste hand aan het programma. Het is onze intentie om half november het definitieve programma te delen met deelnemers.
Wie worden transitiekenners en -doeners?
De opleiding Transitiemanagement is interessant voor professionals die werken aan duurzame verandering vanuit zeer uiteenlopende sectoren, sociaal ondernemerschap of de (semi)publieke sector. Te denken valt aan programmamanagers, projectleiders, ondernemers, beleidsmedewerkers, kwartiermakers en adviseurs die in hun dagelijkse praktijk betrokken zijn bij transitieopgaven.
Ons onderwijs is gebaseerd op zowel wetenschappelijke theorie als kennis uit de praktijk. Je moet ervoor wetenschappelijke publicaties lezen (ook Engelse) en bespreken, maar we vereisen geen specifiek opleidingsniveau.
Kosten
De kosten voor deelname bedragen €6985,00 (vrijgesteld van BTW). Het (online) studiemateriaal ontvang je tijdens de cursus en daar zijn geen verdere kosten aan verbonden.
Inschrijving voor deze editie zal 3 oktober 2024 om 10:00 opengaan via deze pagina.
Heb je vragen over deze opleiding? Of ben je geïnteresseerd in een maatwerkvariant van deze of andere onderwijstrajecten? Neem contact op met Sanne van den Boom.
Jouw resultaat
In deze opleiding ga je:
- kennisbasis ontwikkelen
- transitiedynamiek analyseren
- transitievisie creëren
- urgentie voelen
- reflecteren op je eigen rol
- het samen doen
Docenten
Delen?